فهرست مطالب
شاید تا به حال با عبارت فاقد سولفات در روی جلد شامپوها مواجه شدهاید. شامپو های بدون سولفات این روزها بسیار رایج هستند و صحبتهای زیادی در مورد اینکه چرا این محصولات برای موها عالی هستند وجود دارد. این شامپوها چه تفاوتهایی با شامپوهای معمولی دارند؟ چه کسانی باید از شامپو های فاقد سولفات استفاده کنند؟
قبل از اینکه شامپو بدون سولفات را به لیست خرید خود اضافه کنید، هر چیزی که باید در مورد آن بدانید در این مطلب آورده شده، پس با لاریون همراه باشید.
سولفات چیست؟
سولفاتها نمکهایی هستند که از واکنش سولفوریک اسید با مواد شیمیایی دیگر به وجود میآیند. رایج ترین سولفات هایی که در محصولات مراقبتی مو استفاده میشوند:
- سدیم لوریل سولفات (SLS)
- سدیم لورت سولفات (SLES)
- آمونیوم لورت سولفات (ALES)
هستند که از محصولات نفتی و روغنهای گیاهی به دست میآیند.
علت وجود سولفات در شامپوها
سولفاتها یک نوع سورفکتانت قوی هستند؛ از یک سمت به چربی های موجود در سطح مو چسبیده و از سمت دیگر به مولکولهای آب متصل میشوند. در نتیجه چربی ها و آلودگی ها را از سطح موها پاک کرده، همراه آب از بین میروند.
سولفاتها عامل ایجاد کنندهی کف در شامپوها هستند. کف موجود کمک می کند تا شامپو به نواحی بیشتری از موها برسد و مقدار شامپوی کمتری در شستوشوی سر استفاده شود. علاوه بر این سولفات به مواد فعال موجود در شامپو کمک میکند تا به عمق مو نفوذ کرده تا آلودگی و چربیهای بیشتری را پاک کنند.
آیا سولفات موجود در شامپو برای مو ضرر دارد؟
پوست سر مقداری روغن طبیعی ترشح میکند که برای حفاظت از فولیکول و کراتین موجود در مو ضروری است. این روغن طبیعی که سبوم نام دارد با ایجاد یک لایهی ضدآب روی ساقهی مو از آسیب به آن جلوگیری میکند. سولفات موجود در شامپوها علاوه بر آلودگیها و چربی، رطوبت مورد نیاز مو را هم از بین میبرد.
استفادهی بیش از اندازه شامپوهای سولفات دار باعث میشود تا مو دچار کمبود رطوبت، خشکی، شکنندگی و وز شدن ساقه ی مو شود. خشک شدن بیش از حد کف سر زمینه التهابات و تحریکپذیری را فراهم میکند.
تاکنون خطرجدی با استفاده از سولفاتها مشاهده نشده زیرا غلظت ترکیبات سولفات استفاده شده در شامپوها به حدی نیست که بتواند تهدید جدی برای سلامت ایجاد کند. با این حال افرادی که پوست و موی بسیار حساس دارند یا عوارضی را مشاهده کردهاند، بهتر است از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنند.
شامپو بدون سولفات و برخی از مزایای آن
همانطور که از اسم این شامپوها مشخص است، هیچگونه سولفاتی در آنها وجود ندارد. بعضی از این نوع شامپوها به هیچ وجه حاوی مواد کفکننده نیستند و برخی دیگر از مواد طبیعی کفکننده استفاده کردهاند. ایجاد کف کمتر به معنای پاککنندگی کمتر نیست، زیرا در شامپوها به غیر از سولفات ها ترکیبات پاک کنندهی دیگری نیز وجود دارد.
شامپوی بدون سولفات پاک کنندگی مناسبی دارد؛ چربی طبیعی موها را کمتر از بین برده و به سلامت موها آسیب نمیرساند. این شامپوها با حفظ رطوبت مو مانع مشکلاتی مانند موخوره و گره خوردن موها به هم میشوند و از کدر شدن، شکنندگی ساقه ی موها جلوگیری میکند.
شامپوی بدون سولفات با ملایمت بیشتری به تمیزکنندگی موها میپردازد و از تحریک شدن و خشکی موها جلوگیری می کند. سولفات موجود هم چنین می تواند باعث آسیب به پوست شود زیرا با برخورد به پوست، چربی مورد نیاز پوست را هم پاک میکند. استفاده نکردن از محصولات سولفات دار در روند مراقبت از پوست هم به میزان قابل توجهی موثر است.
این نوع شامپو برای انواع موها به خصوص موهای خشک و آسیب دیده مناسب است. در صورت تماس شامپو فاقد سولفات با چشم، باعث سوزش چشم و تحریک آن نمیشود. علاوه بر موارد ذکر شده شامپوی فاقد سولفات به دلیل بکارگیری کمتر از مواد شیمیایی و بهرهمندی از ترکیبات گیاهی خطر کمتری نیز برای محیط زیست دارد.
مطالب پیشنهادی:
مزایا و معایب شامپوهای بدون سولفات
چه کسانی باید از شامپوهای بدون سولفات استفاد کنند؟
- افرادی که دارای پوست و موی حساس، اگزما، پسوریازیس و درماتیت هستند؛ با کمک شامپوهای فاقد سولفات خشکی شدید، التهابات کف سر، خارش و قرمزی را تجربه نمیکنند.
- کسانی که به صورت روزانه حمام میروند و موهای خود را می شویند، بهتر است برای آسیب کمتر و جلوگیری از خشکی مو از انواع شامپوهای فاقد سولفات استفاده کنند.
- اگر موهای شما رنگشده، دکلره، کراتین یا فر است باید برای ثبات آنها از شامپوهای فاقد سولفات استفاده کنید. زیرا فرآیندهای شیمیایی باعث آسیب به آنها میشود. همچنین شامپو های سولفات دار رنگ را سریعتر از موها پاک میکنند.
- افرادی که موهای خشک، آسیب دیده و کمی وز دارند از این نوع شامپوها مصرف کنند. به کمک شامپو بدون سولفات رطوبت و چربی مورد نیاز موها تامین میشود و روغنهای طبیعی مو از بین نمیرود.
- با اینکه شامپو فاقد سولفات برای همه مناسب هستند؛ ولی ممکن است افرادی که موهای بسیار چرب یا شوره دارند، شامپوهای فاقد سولفات پاک کنندگی مناسبی برای آن ها نداشته باشد. اگر شما جزو این دسته از افراد هستید باید از شامپوهای سولفات دار استفاده کنید.
- استفادهی مداوم از شامپوهای فاقد سولفات باعث تجمع چربی در ریشه مو می شود. در طولانی مدت ممکن است با مشکلاتی مانند ریزش مو، شوره، زبر و کدر شدن ساقه ی مو دچار شوید. همچنین با مصرف محصولات حالت دهنده و بدون شست و شو مثل نرم کننده های بعد از حمام باقی مانده محصولات روی سطح مو جمع میشوند. توصیه میشود در فواصل مختلف، یک تا دو بار در ماه از شامپوی سولفات دار برای پاکسازی موها و کف سر استفاده کنید. پاکسازی دوره ای باعث افزایش شفافیت و درخشندگی موها میشود.
شامپوی سولفات دار یا بدون سولفات؟
به طور کلی میتوان گفت که مزیت های استفاده از شامپوی بدون سولفات بیشتر است. ولی برای انتخاب شامپوی مناسب در درجهی اول باید به نوع ساقه مو و کف سر توجه کرد. اگر چه شامپوی فاقد سولفات برای اکثر افراد مناسب است ولی در بعضی از موارد مانند موهای بسیار چرب کارایی لازم را ندارد و احتیاج به استفاده از شامپوهای سولفات دار است.
استفاده از سولفات هم خطر بزرگی برای سلامت مو ندارد. با روند رو به رشد این محصولات فاقد سولفات ممکن است در آینده شاهد تولید شامپوی بدون سولفات با کارایی بسیار بالایی باشیم؛ به طوری که جایگزین کاملی برای شامپوهای سولفات دار بشوند.
اگر میخواهید به طور کامل با مزایا و معایب شامپو های فاقد سولفات آشنا شوید، مطلب مزایا و معایب شامپو بدون سولفات را مطالعه کنید. سپاس از شما که تا پایان این مطلب با لاریون همراه بودید.
پرسشهای متداول درباره شامپوهای فاقد سولفات
سولفاتها رطوبت را بیش از حد از بین میبرند، موها را خشک و ناسالم میکنند.
شامپوهای فاقد سولفات به حفظ رطوبت طبیعی مو و افزایش طول عمر موهای شما کمک میکنند.
از آنجایی که سولفات قابلیت شویندگی و پاکسازی قوی دارد، برای افرادی که موهای چربی دارند مناسب است.